Sanand Manufacturing unit / Studio Saar

Sanand Manufacturing unit / Studio Saar

Sanand Factory / Studio Saar - Exterior Photography

Textual content description offered by the architects. Rising structure apply Studio Saar has accomplished a purpose-built industrial facility for Indian multi-national electronics producer Safe Meters in Sanand, a metropolis within the Indian state of Gujarat famed for car manufacture. Safe Sanand has been designed to create an uplifting work setting and promote employees wellbeing whereas decreasing vitality consumption and contains state-of-the-art manufacturing services, a canteen and leisure hub for workers, a seasonal lake that fluctuates between one to a few acres in measurement to permit for rainwater harvesting and can see an extra 2,000 bushes planted on the positioning.

Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography, Stairs, Windows, Facade
Sanand Factory / Studio Saar - Image 28 of 34
Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography, Table, Chair, Beam

The expandable manufacturing facility constructing was designed by the architects to be in-built phases, permitting for manufacturing to start in file time. Drawing on the consumer’s ethos that locations worker wellbeing on the forefront of its operations, the bold improvement gives an inclusive setting for staff that seeks to advertise communication and collaboration, breaking down silos and difficult the robust sense of hierarchy usually present in manufacturing work environments. Safe Sanand is located on a 25-acre website, a former lakebed, that has been repurposed and designated for industrial improvement. Studio Saar’s grasp plan creates three distinct zones inside the website for manufacturing traces, worker recreation, and for guests. The scheme includes 4 buildings: the principle manufacturing facility, utility bay, canteen, recreation heart, and reception constructing. These buildings are introduced collectively by sheltered walkways which can be lined with white, undulating kite-like cloth canopies that present safety from the climate whereas doubling up as a wayfinding software to information customers by means of the positioning.

Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography, Beam, Arch, Arcade

The principle manufacturing wings consist of huge open plan areas, enabling extra work traces in addition to a excessive diploma of flexibility to satisfy the ever-changing wants of the workforce. The utilitarian buildings have a transparent design language. A white colour palette was chosen for the construction and floor finishes, offering a lighter ambiance, whereas gray stone cladding roots the scheme in its environment. The buildings function distinctive sawtooth façades that reference early industrial structure, permitting pure mild to infiltrate the working areas under and supply an area for photo voltaic panels which generate as much as 50% of the general vitality demand. With a extremely environment friendly thermal envelope, the buildings are insulated to cut back the warmth generated inside and an built-in floor-cooling system improves cooling inside, offering a snug working setting all through.

Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography, Windows, Steel, Beam
Sanand Factory / Studio Saar - Image 31 of 34

An entrance constructing is located adjoining to the manufacturing facility. Lined by a tilted open cover that welcomes guests inside, the constructing homes assembly rooms, the APJ Abdul Kalum coaching room, altering and locker rooms, and a medical heart. It’s designed to be open and welcoming to all. Whereas guaranteeing solely employees which have been screened can enter the manufacturing facility premises. The superstructure is unbiased of the pods under, permitting Safe to morph using every particular person part, with out compromising the entire.

Sanand Factory / Studio Saar - Exterior Photography, Waterfront, Facade

A canteen and recreation hub, which sits on the coronary heart of the event, is designed to counter the white, practical look of the manufacturing and utility buildings, and is a playful addition to the positioning. Uncovered concrete is juxtaposed with a attribute corten metal entrance cover, distinguishing the leisure space from neighboring work areas on the positioning. Housing a gymnasium, recreation space, canteen, and kitchen, with 300-degree views out over the encircling bushes, the constructing is designed to supply a soothing ambiance for workers. The constructing permits for the creation of a warmth stack and vast cantilevers shield the constructing from the solar. The air is cooled by water supply cooling and circulated across the constructing.

Sanand Factory / Studio Saar - Exterior Photography, Windows, Facade
Sanand Factory / Studio Saar - Image 30 of 34
Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography, Stairs

Additional demonstrating the scheme’s flexibility, for 4 months in the course of the Covid-19 pandemic, the canteen was repurposed to supply short-term staff’ lodging enabling them to proceed working and supply for his or her households. The constructing’s design as a multifunctional corridor allowed Safe to create single lodging items containing a mattress, a small storage unit, and energy for charging digital units. By a bespoke air flow system, the air was handled with each passive and energetic air flow techniques, assembly the best air high quality requirements required for worker well being in the course of the pandemic.

Sanand Factory / Studio Saar - Exterior Photography, Waterfront
Sanand Factory / Studio Saar - Image 33 of 34
Sanand Factory / Studio Saar - Interior Photography

Because of the website’s potential flood danger, the event incorporates a seasonal lake that expands from one acre to a few acres in the course of the monsoon interval, permitting 100% of rainwater to gather on-site and be saved within the lake for longer intervals. The lake is sur
rounded by groundwater recharge wells that slowly filter water again to designated underground reserves. Designed to strengthen the consumer’s relationship with nature, the routes out and in of the positioning are lined with 600 newly planted bushes to curate a clean and pleasant journey for staff touring between work and residential. Present bushes on the positioning, which have been residence to a flock of weaver birds, have been retained and given a large berth to guard the habitat. An extra 2,000 bushes shall be planted within the surrounding areas sooner or later, additional contributing to workers’ well-being and the consumer’s ongoing dedication to reforestation.

Sanand Factory / Studio Saar - Exterior Photography


Posted

in

by