Hernández Home / Langarita Navarro Arquitectos

Hernández Home / Langarita Navarro Arquitectos

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Facade
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 24 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography, Garden

Textual content description supplied by the architects. The developments proliferating on the outskirts of Madrid, in wastelands and brownfields surrounding the town, present city planning that’s fully detached in the direction of the panorama and any form of cohabitation with nature. Broadly talking, strict planning rules have resulted in plots constructed to the brim and surrounded by a slender strip of backyard unlikely to thrive.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 25 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography

This challenge is in one in all these new-build neighborhoods, on a south-facing plot on the finish of an extended row of semi-detached homes, alongside a small park. The shoppers’ cosmopolitan life, the reminiscences of the landscapes they lived within the north of Europe, and their dedication to the world of artwork led to the necessity to problem planning rules and safe their two coveted goals: shiny areas with excessive ceilings for his or her artworks and the necessity to stay with connections to a various exterior house.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 26 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 27 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Garden, Forest

The challenge is proposed as a layering of actions which might be articulated within the cross-section. The primary motion consists in creating a brand new floor zero by excavating and decreasing your entire floor of the plot. That is how the beneficiant heights are achieved – in any other case inconceivable attributable to rules – in addition to bringing the home nearer to the water desk, which gives sufficient humidity to enhance the thermal efficiency of the home and the plush inexperienced gardens with minimal watering wants. The standard program group of the home is inverted. The basement turns into a privileged house bringing collectively the frequent and playful areas of the home, open to 2 Atlantic landscapes – one shiny and numerous on the southern patio and one other serene and uniform on the patio to the north.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Garden, Courtyard
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 28 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 29 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail, Courtyard

The second motion is to design a heterogeneous assortment of connectors that assist resolve the change in elevation between the road and the constructed quantity: an rectangular picket walkway ramp, a permeable tramex floor as a parking house for autos, and the swimming pool backyard slab. They’re all designed to encourage airflow and enhance the evapotranspiration of each the lower-level gardens and the pool water. These air actions enhance the thermal efficiency of the home through the scorching summer season whereas additionally nonetheless permitting gentle and sunshine into the home through the winter.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Windows
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 30 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 31 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography, Living Room

The third motion consists in elevating a light-weight timber quantity on a set of slender helps; housing probably the most non-public a part of the house. The piece returns to the alignment of close by buildings and offers volumetric continuity to the city elevation. Versus the ever present brickwork within the neighborhood, the challenge proposes a ventilated façade utilizing picket shingles. The piece faces the east to take advantage of the views in the direction of the adjoining park and shelter it from the neighboring views to the south and north. On the rooftop, a cacti backyard gives views of the distant mountain vary of the Sierra de Madrid.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Handrail
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 33 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography, Stairs

Lastly, a beneficiant metal and timber helix staircase bridges the challenge vertically and gives an gratifying, dynamic view of all its layers.

Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Interior Photography
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Image 34 of 34
Hernández House / Langarita Navarro Arquitectos - Exterior Photography, Facade