Sports activities Corridor in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten

Sports activities Corridor in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Exterior Photography, Facade

Sport and dancing between timber. New sports activities corridor „In den Breitwiesen“, Gerlingen. Even from a distance, the cubic constructing impresses with its simplicity and restrained magnificence: With a facade of perforated, nice trapezoidal sheet and circumferential home windows, the brand new sports activities corridor in Gerlingen varieties a powerful prelude to the “Breitwiesen Stadion”. The constructing is straight linked to the present outside sports activities facility and the brand new “Sportlerboulevard” (Athletes’ Boulevard) operating alongside the enjoying area, which creates a hyperlink to the stands and the schoolyard of the close by college. The corridor thus blends harmoniously into the pure setting in addition to the encompassing buildings.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Exterior Photography, Facade
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Image 28 of 31

Correspondence of inside and exterior. The principle entrance of the brand new two-bay corridor results in the “Sportlerforum” (Athletes’ Discussion board), a forecourt deliberate as a gathering place. The prolonged parking zone lies to the west with its previous (and new) tree inhabitants. Broad concrete seating steps invite guests to relaxation and linger – a shady tree was built-in right into a picket seating island. The gymnasium is entered through the coated entrance space and the lobby, which is open all the way in which to the higher ground. Partitions made from uncovered concrete give the area a sturdy and vigorous character. From right here, one aspect presents a direct view into the sports activities corridor by means of a glass door. On the opposite aspect, one enters the glazed hallway space to the east.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography, Windows
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography

The view of the outside sports activities fields widens by means of the big, flush home windows, and benches each inside and outdoors provide area for watching or ready. As in the whole corridor inside, just a few chosen supplies distinction right here: the sunshine wooden of spruce (right here: of the lockers), the anthracite mastic asphalt, and the concrete of the partitions and stairs resulting in the higher ground.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLE
R. Architekten - Exterior Photography
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography, Windows, Glass, Facade

Performs of sunshine and shadow. Two vestibules lead from the hallway into the triple-dividable gymnasium. The seen, clearly structured supporting construction of glulam trusses, along with the suspended ceiling, the built-in gentle strips, and, particularly, the wall cladding of slim spruce slats, creates a relaxed room environment and acoustics. Most brightness presents the beneficiant glazing of the corridor: The massive window openings, which prolong like a ribbon from the west to the north aspect on the higher fringe of the corridor, in addition to the east-facing skylights, join the inside of the corridor with the pure environment.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography

The tree tops shifting within the wind, create a powerful play of sunshine and shadow within the inside, which is even seen by means of the temperature- and wind-controlled awnings. Above the corridor runs a slim hall with balustrades made from metal, which can be utilized as a small grandstand even with out benches. That is the place the flexibly divisible altering rooms are positioned, in addition to additional south the devoted rooms such because the spacious gymnastics room. With its giant window areas and extra glazing within the path of the gymnasium, it conveys the sensation of being in the course of nature – certainly, of dancing among the many timber.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography, Wood
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Image 30 of 31
Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Interior Photography

Sustainability and effectivity. In the course of the planning section, the architects positioned explicit emphasis on sustainable development and minimizing power necessities: Along with numerous measures for thermal insulation, amongst different issues, a central air flow system with extremely environment friendly warmth restoration was put in, which is hidden in a lowered roof space, supplemented by photovoltaic modules. Neither is seen from the encompassing space. The cubi
c and easy look of the constructing is subsequently not visually interrupted: In view from all sides stays the lamellar construction of the facade, which elegantly blends in with the pure environment.

Sports Hall in den Breitwiesen / THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten - Exterior Photography, Facade