Hamilton Street / Magri Williams Architects

Hamilton Street / Magri Williams Architects

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Courtyard

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Door, Windows, Brick, Facade, Chair

Textual content description supplied by the architects. Magri Williams has renovated and prolonged a household home in South London. The challenge was designed to be accomplished in two phases. Firstly a full home renovation; and secondly, and a 12 months after the completion of the earlier stage, a facet extension.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Door, Chair

The shopper’s transient was to renovate and enlarge the prevailing home to swimsuit their rising household. As well as and in a world with Covid restrictions, they wished a devoted examine that might be used for house working. The unique floor flooring had a standard format, with a entrance and rear reception room and a small kitchen within the outrigger. We divided the rear reception room – an area that may usually develop into redundant when the rear is prolonged, to supply a floor flooring bathe room, examine, and hallway retailer.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 25 of 33
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 27 of 33
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair, Windows

The brand new extension opens up the again of the home and offers a kitchen and eating room. A hard and fast window and mirrored pivot door maximize the extent of pure mild and join the dwelling space with the backyard. Timber rafters are uncovered and a big roof mild creates a play with mild. An inner window connects the extension again to the prevailing home, framing views of the eating room and the backyard past.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Sink, Chair, Countertop

The principle problem of this challenge was full the development work in two phases. We needed to contemplate the buildability of each phases and evaluate how these impacted one another. From each a sustainable and funds perspective, we wished to keep away from a state of affairs the place new work was broken or work needed to be repeated.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Countertop

The primary part of labor centered on a complete home refurbishment. On the bottom flooring, we accomplished half of the kitchen, leaving the remaining half till the extension part was accomplished. The second part of labor was the facet extension. With the shoppers now dwelling in the home, we primarily constructed the extension and knocked via into the kitchen as one of many final work phases. The finishes had been chosen to help the phasing. Massive format tiles had been used within the kitchen that would simply be prolonged throughout to the eating room, and extra timber was bought in part 01 in order that the brand new kitchen island and joinery bench might be constructed in matching oak.  

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 31 of 33

The design philosophy takes a much less is extra method. The extension partitions are constructed from fair-faced blocks externally and internally. While this required a better stage of design, to make sure the precise blocks had been used and all rafter and lintel particulars might be hidden, it meant that no inner finishes had been required — no plaster, skirting, or cornice, which in flip simplified the development technique and decreased the extent of waste.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair, Windows

A key materials within the challenge was the uncovered fair-faced blockwork partitions. Historically an industrial materials, we had been eager to make use of the supporting materials palette to melt the blocks and supply a peaceful house. We achieved this via using oak, which was used for the kitchen and joinery items.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade